София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Путин встъпи в длъжност като президент на Русия

Държавният глава ще обяви избора си за премиер

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Владимир Путин положи клетва като президент на Русия за четвърти път, съобщава ТАСС. Той се закле, след което председателят на Конституционния съд Валерий Зоркин му връчи символите на държавната власт и обяви встъпването му в длъжност. Присъстващите на церемонията - министри, депутати, сенатори, съдии, дипломати и други, изпяха химна на Русия.

По време на церемонията Путин заяви, че смята за свой дълг и смисъл на живот да направи всичко за бъдещето и настоящето на Русия. Той е на мнение, че страната трябва да бъде модерна и динамична, смело да приема предизвикателствата на времето. Путин допълни, че страната му се е научила да отстоява своите интереси и е успяла да възроди гордостта към отечеството.

„Научихме се да отстояваме своите интереси, възродихме гордостта към отечеството, към нашите традиционни ценности. Опитът показва, че и днес трябва да се грижим за постигнатато и на тази основа да се движим само на пред“, заяви Путин.

Президентът добави, че Русия е отворена за диалог, ще насърчава инвестиции и съвместни културни проекти с партньори. Путин говори за гражданите на Русия, пояснявайки, че ще съсредоточи усилията си върху гарантиране просперитета на всяко руско семейство. 

Преди церемонията Путин благодари на правителството и премиера Дмитрий Меведев за успешната работа досега и заяви, че през всички години страната се е развивала и е вървяла напред.

„Най-важното е, че през всичките тези години страната се развиваше. Не само реагираше на възникващите проблеми, а вървеше напред. Действията на правителството позволиха да се преодолее спадът, да се осигури възстановяване и ново развитие в много сектори от икономиката. Като цяло икономиката започва да нараства. Не само беше осигурена стабилност, но и се създаде нова макроикономическа реалност с ниска инфлация“, заяви Путин.

Още днес държавният глава ще обяви избора си за премиер. Ако кандидатурата бъде одобрена от Държавната Дума, в което няма никакво съмнение, новият премиер има едноседмичен срок да предложи структурата и персоналния състав на кабинета.

Церемонията по полагане на клетва от Владимир Путин бе предшествана от протести през почивните дни по призива на опозиционния лидер Алексей Навални, завършили с множество арести. Действията на полицията бяха осъдени от Европейския съюз и Съединените щати.

Президентските избори се проведоха на 18 март. При 67,54% избирателна активност Путин спечели 76,69% от гласовете или 56,4 милиона души са гласували за него.