София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Путин заповяда руската икономика да расте по-бързо от световната

Руският президент обяви, че иска сътрудничество с Америка

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Руският президент Владимир Путин нареди до май следващата година правителството да разработи план, с който темповете на ръст на икономиката да надминат световните. Той прогнозира това да се случи до 2020 година.

В традиционното си годишно обръщение към двете камари на парламента в Москва той подчерта, че не желае противопоставяне с никого и допълни, че Русия търси приятели, а не врагове. Основна тема в обръщението му беше социалната политика, икономиката и вътрешната политика на Русия.

В речта си Путин коментира санкциите от страна на Запада, призова чиновниците към откритост, засегна и темата за допинг скандала и руските спортисти.

Русия е готова да си сътрудничи с новата американска администрация на равнопоставени начала, каза президентът.

„Взаимодействието между Русия и САЩ в решаването на глобални и регионални проблеми е в интерес на целия свят. Носим обща отговорност за гарантиране на международната сигурност и стабилност. Опитите да бъде нарушен стратегическият паритет между Русия и САЩ са изключително опасни и могат да доведат до глобална катастрофа, това не трябва да се забравя нито за минута. Разчитаме да обединим усилията си със САЩ в борбата с една реална, а не измислена заплаха - международния тероризъм", допълни държавният глава на Руската федерация

„Не търсим врагове, а приятели, но не искаме поучения“, подчерта в словото си руският президент.