София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

„ПЪТНА ПОЛИЦИЯ“ ЩЕ ПРОВЕРЯВАТ САМО ПРЕД КАМЕРА

ЗАЩО ВЕЧЕ НЯМА ДА ИМА „МОЖЕМ ЛИ ДА НАПРАВИМ НЕЩО“?

9 годиниОбщество 13 Боряна Райчева

Полицаите вече ще ни проверяват само при масова проверка и задължително под видеонаблюдение и с аудио запис. Това е една от промените във вътрешния ред на отдел „Пътна полиция“, които имат за цел да спрат корупцията по пътя, заяви министърът на вътрешните работи Веселин Вучков. Той обаче подчерта, че за да няма субективен фактор, трябва да се реши проблема с мобилните камери на пътя.

Само служителите на пътна полиция ще могат да правят проверка на пътя. Изключение от новото правило обаче правят служителите на охранителна полиция, които ще могат да спират за проверка, но не заради пътни нарушения, а по време на акции или обща проверка – за самоличност, багаж, непозволени вещества и пътници. Контролът за скоростта ще става по два начина.

Стационарните камери са 25 на територията на страната. Другият начин е чрез мобилните камери за електронен фиш, които са 148 на брой. Всеки водач, нарушил закона и заснет от такава камера, ще бъде викан в районното полицейско управление по местоживеене да получи административен акт. Служителите на пътна полиция обаче ще следят за другите нарушения на закона – колан, светлини, изправност на автомобила, алкохол и наркотични вещества. Това ще става само със широкообхватни проверки, които ще бъдат заснемани и записвани.

Всички проверки на леки автомобили ще трябва да бъдат докладвани от дежурните полицаи в съответните районни полицейски управления, като полицаите трябва да съобщават защо е проверката и каква е причината за спирането на лекия автомобил. Проектозаконът, който има за цел да върне мобилните камери на пътя, също е почти готов. Според Вучков пускането на мобилните камери ще решава на 80% проблема с корупцията по пътищата.