София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

ПЪТУВАНЕ В ЕВРОПА И ЕЛЕКТРОМОБИЛ ЗА НАЙ-ЕКОЛОГИЧНИТЕ ОБЩИНИ У НАС

ЩЕ СЕ ТЪРСЯТ ЕФЕКТИВНИ РЕШЕНИЯ ВЪВ ВРЪЗКА СЪС ЗАМЪРСЯВАНЕТО

8 годиниОбщество 9 Боряна Райчева

Френският посланик у нас Негово превъзходителство Ксавие Лапер дьо Кабан ще награди 8 общини за екологично управление.
Конкурсът има за цел да намери локални решения във връзка със замърсяването, което е основен глобален проблем. Победителите ще бъдат разделени в 4 категории - управление на водите, устойчиво развитие, енергийна ефективност и справяне с отпадъците. Всяка община, която иска да вземе участие, трябва да попълни въпросник в категорията, за която се състезава. Френското посолство организира и поредица от семинари, на които участниците също трябва да присъстват. Журито е независимо от организаторите,а в края на конкурса ще бъдат раздадени две първи награди във всяка от четирите категории- за община до и над 10 000 души. За останалите отличени също ще има призове и така наградените стават 8. Всяка от общините победителки ще получи по един електромобил, а двама нейни представители ще могат да пътуват еднократно до европейски град, за да обменят опит с колегите си от чужбина.
В търсенето на идеалното селище на бъдещето трябва да се знае, че силата е в множеството, е посланието, което организаторите отправят към всички участници.