София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Работим 136 дни за държавната хазна

Започваме да печелим за себе си след 16 май

7 годиниИкономика 1 Боряна Райчева

Данъчната тежест тази година ще расте, смятат от Института за пазарна икономика. От там са изчислили, че ще работим 136 дни само за бюджета. Тази година т.нар. ден на свободата от правителството ще настъпи на 16 май. Дотогава ще работим изцяло, за да си платим данъците към държавата. Датата е символична и показва кога държавната хазна ще се попълни, ако всичко изработено бъде незабавно изземвано, съобщи БНР.

Най много дни през годината ще отделим, за да попълним приходите от ДДС - 34. За приходите от акцизи ще са ни необходими малко над 19 дни. За осигуровките ще ни е нужен пълен месец - 22 дни за социално осигуряване и 9 дни за здравно. Приходите от подоходните данъци ще попълним за 12 дни, а тези от корпоративни данъци - за близо 8 дни. Други 8 дни ще работим, за да платим държавните и общински такси.

Сметката разпределя тежестта върху всички български граждани, но именно работещите понасят в най-голяма степен тежестта на хазната.