София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Радев за Симеонов: Безконтролната власт ражда цинизъм

Президентът коментира искането на оставката на Валери Симеонов

5 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

„Безконтролната власт ражда цинизъм. С цинизъм не може да има ефективно управление, не можем да мислим за проблемите на хората. Това, което виждам в момента е, че цялата енергия ще се фокусира върху личността на г-н Валери Симеонов. Така проблемът няма да се реши, така президентът Румен Радев коментира искането на оставката на вицепремиера Валери Симеонов. 

Президентът е в ПУ "П. Хилендарски", където пред студенти ще изнесе лекция на тема "Ценности, лидерство, образование в демократичното общество".

Президентът Радев заяви пред студентите, че вицепремиерът Симеонов е сътворил скандал от няколко дни, майките протестират от месеци, а иначе погледнато, от дълги години. Този проблем се задълбочава от факта, че много от политиците са станали абсолютно нечувствителни към социалната промяна. Типът политическа институция-те трябва да водят към сериозен обществен контрол и натиск върху управляващите. Това е формата за справяне с всякакъв цинизъм и подобни изказвания, каза пред студентите президентът Румен Радев. 

На въпрос от студентите дали е време за президентска република и вярно ли е,че държавният глава ще организира политическа партия, на която ще застане начело, Радев отговори, че партия може да създадът младите хора, студентите, защото те трябва да решавате бъдеще на страната.

Аз вече заявих, че ще подкрепя всяко политическо движение което работи за възстановяване на националните ценности, което има за свои принципи суверенитета и законността, а дали е дошло времето за нова партия, ще се реши от това дали сегашната политическа класа в рамките на сегашните институции ще решава проблемите на хората.  Ако тя не може, трябва да има институционална промяна, тя ще зависи от гражданите, отговори Радев.