София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Радев: Борбата на НАТО срещу тероризма ще намали миграционните потоци към България

„Целта е 2% от БВП на всяка държава-членка да бъде отделен за нуждите на отбраната“

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

България ще работи за препотвърждаване на политическия консенсус във всички държави-членки на НАТО за нарастване на приноса към общите отбранителни способности, заяви президентът Румен Радев преди участието си в Срещата на държавните и правителствени ръководители на страните-членки на НАТО в Брюксел.
 
„Целта е 2% от БВП на всяка държава-членка да бъде отделен за нуждите на отбраната. За България е важно, че през миналата година се прекрати тенденцията за съкращаване на личния състав и за намаляване на бюджетите за отбрана. Оттук-нататък предстои плавно нарастване до 2024 г. на отбранителните бюджети на всички държави до достигане на този процент, включително и за България“, коментира президентът.
 
Държавният глава посочи също така, че засилването на приноса на НАТО в борбата с тероризма е от изключително значение и за Европа, и за региона на Близкия Изток. По думите на президента терористичната заплаха за Европа е все по-силна и НАТО трябва да противодейства. „Засилването на приноса на Алианса в борбата с тероризма е гарант за намаляване на мигрантските потоци към България“, заяви Румен Радев. Президентът отбеляза, че това означава и по-голяма сигурност за държавите от Близкия Изток, които се противопоставят на тероризма в региона, и очакват НАТО да даде ясен политически сигнал за ангажираност и солидарност с техните усилия.
 
В отговор на въпрос за възможно преразглеждане от правителството на проекти за модернизация на Въоръжените сили, президентът Румен Радев беше категоричен, че ежедневната смяна на позиции и приоритети не работи в интерес на сигурността на България.