София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Радев: България върна вниманието към Западните Балкани

Диалогът с Русия трябва да продължи

6 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

България е председател на Съвета на ЕС и като такъв трябва да провежда политика на диалог и баланс“, заяви президентът Румен Радев във връзка със случая „Скрипал“.

„Виждаме, че такава позиция взе и Австрия, която е следващият председател на Съвета на ЕС. Държа да подчертая, че България е лоялен член на Съюзите, в които членува - ЕС и НАТО, но това са съюзи, които се основават на много ясни ценности, една от тези ценности е прозрачността“, добави Радев.

По думите му, за да предприемем следващи стъпки, трябва да има ясни и безспорни доказателства.

В тази тема участие взе и хърватският президент Колинда Грабар-Китарович. Тя заяви, че Хърватска са солидарни с ЕС за експулсирането на руски дипломати.

"Виждам Русия като световна сила, с която освен за взаимните спорове, трябва да се разговаря и по много други въпроси като международната сигурност, борбата с тероризма и останалите заплахи, с които се сблъскваме. Време е ЕС и Русия да се върнат към политиката на диалога и към нормализиране на отношенията".

Президентът на Република Хърватска е на официлано посещение в България по покана на държавния глава Румен Радев.
Той изрази надежда, че България ще положи усилия, държавите, които имат резерви да участват в срещата на върха Европейски съюз – Западни Балкани през май, да седнат на масата на преговорите. 

Президентът изрази и мнение, че България е върнала фокусът на ЕС върху Западните Балкани.

„Ако ние не предоставим европейска перспектива за Западните Балкани, те рано или късно ще предоставят балканска перспектива на Европа”, коментира Радев.

Президентите са на мнение, че от изключителна важност сътрудничеството между България и Хърватия.

„Ние сме в двата края на един крехък регион, наречен Западни Балкани. Амбицирани сме и работим заедно за повишаване на диалога за по-голяма свързаност – транспортната, енергийната, дигиталната“, заяви Радев.

Той подчерта, че е важно и сътрудничеството ни и по линия на НАТО. Радев добави, че страната ни остава активен участник в инициативата „Три морета“, която е много важна за стабилизацията и глобалната свързаност.