София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Радев цитира Достоевски на срещата си с българите в Чикаго

Не може да има престъпление, а да няма наказания, каза президентът

6 годиниПолитика 12 Боряна Райчева

„В България сякаш искаме да имаме литература без Достоевски. Можем ли да си представим Достоевски без „Престъпление и наказание“ или Достоевски, но само с „престъпление“, без „наказание“? Крайно време е да се наказваме и да имаме независим антикорупционен орган, който да дисциплинира политическата класа“.

Това каза президентът Румен Радев по време на срещата си с българи, живеещи и работещи в САЩ. Срещата се състоя в българското консулство в Чикаго.

Държавният глава посочи, че България не трябва да чака друг да ѝ решава проблемите, понеже иначе ще излезе, че нямаме кураж и самочувствие.

Радев коментира, че за него съдебната реформа е абсолютен приоритет и затова свиква Консултативния съвет по тази тема.

„За мен България ще е успяла, когато кажете на вашите деца да се върнат, за да учат и работят в нея“, каза той на българите, събрали се в консулството.

В срещата в Генералното консулство в Ню Йорк участваха президентът (1997-2002 г.) Петър Стоянов, заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева и над 200 наши сънародници, информира пресцентърът на държавния глава.