София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Радев и Макрон си паснаха по три от основните теми

Командироване на работници, отбрана и миграция

7 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Българският президент Румен Радев си съвпадна по три от темите, заложени в програмата му за среща в президентът на Франция Еманюел Макрон, който е на посещение у нас.

Трите теми са командироване на работници, отбрана и миграция.

„Отношенията ни в областта на индустрията, отбраната цифровизацията се задълбочават. Ние сме тук, за да насърчим това развитие. Нашето двустранно сътрудничество почива на добрите взаимоотношения, които съществуват между нашите администрации, експерти, които подготвят председателство“, заяви Макрон.

По темата за командироване на работници, българският президент се обяви срещу данъчния и социалния дъмпинг.

По въпроса за отбрана двамата се съгласиха, че трябва да се работи за приобщаващо сътрудничество и да се предприемат действия.

Третата тема е миграцията и по-конкретно, засилване на контрола по границите срещу нея.

За членството ни в Шенген, френският президент бе категоричен, че трябва да бъдем пълноправен член на това пространство.

Четвъртият етап е свързан с бъдещите проекти за развитието и подема на ЕС както в икономически, така и във финансов план“, заяви Макрон и подчерта, че с Радев са постигнали съгласие, че България трябва да работи съвместно с тях.