София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Радев: Милиони хора у нас живеят в бедност

Президентът сравни България със строителна площадка

6 годиниОбщество 12 Боряна Райчева

Президентът Румен Радев изнесе публична лекция пред студенти в УНСС на тема „Социално-икономическо развитие на България – предизвикателства и перспективи“. Той говори пред студентите по повод по повод откриването на Младежки икономически форум 2018.
Румен Радев заяви, че в държавата няма воля да се защити обществения интерес. “Да станем богата държава, но колко богата? Какво означава да бъдем богати?”, запита държавният глава и цитира Гьоте: "Светлина, повече светлина."

България прилича повече на строителна площадка, но какво се строи, не се вижда, защото е тъмно, подчерта той.

По думите му нация, която инвестира в стиропор и оставя децата си в безнадеждност и невежество, няма радостно бъдеще. „Затова ще подкрепя всяко правителство, което издигне като приоритет политики за образование и ги превърне в действие. Ще работя с ентусиазъм с това правителство, за което такива политики са приоритет и вътрешна потребност“, каза посочи Радев.

Президентът е категоричен, че икономиката е неразривно свързана с политиката. „Реалните ползи от политиката се измервали във висок жизнен стандарт, а не с ПиАр блъфове“, смята Радев и подчерта, че успехите на страната ни са в демократичната Конституция, пазарната икономика, членството в ЕС и НАТО. „Усъвършенства се инфраструктурата, голям обем от еврофондовете са усвоени. Въпреки това сме на челни позиции по смъртност и обезлюдяване, а милиони хора живеят в бедност. Пенсиите у нас са шокиращо ниски“, посочи президентът.

Той критикува и неефективната администрация и липсата на електронна администрация. По думите му нефективната институционална среда е виновна за тежкото положение в страната.

По повод конфликта в Сирия българският държавен глава призова да се използва повече диалог и по-малко оръжие. „Тази операция доказа, че ООН е все по-често пренебрегвана”, изтъкна Румен Радев.