София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Радев нападна пътната агенция

Обявили обществена поръчка, без да го питат

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Новоизбраният  президент Румен Радев нападна Агенция „Пътна инфраструктура“ заради обществената поръчка за ТОЛ система за автомобили над три тона и половина. В профила си във „Фейсбук“ Радев написа, че агенцията е започнала процедурата въпреки указанията на премиера в оставка Бойко Борисов, който е заръчал да не бъдат обявявани обществени поръчки, а ако те са неотложни – да бъдат консултирани с екипа на новия президент.

В понеделник от АПИ отговориха, че обществената поръчка не е обявена сега, а е възобновена. От агенцията припомнят, че процедурата е обявена през април, но след множество съдебни оспорвания, по последното от които съдът се е произнесъл на 29 декември, е станало възможно поръчката да бъде възобновена.

Според АПИ за изграждането на ТОЛ системата парите ще дойдат от частния инвеститор, а той трябва да си ги върне, след като системата заработи.

Обществената поръчка за проектиране, изграждане и въвеждане на електронна система за събиране на тол такси от автомобилите над 3,5 тона е обявена на 5 април 2016 г., но е била временно спирана заради обжалвания. След произнасяне на Комисията за защита на конкуренцията и Върховния административен съд е възобновявана. Стойността е 200 млн. лв. за сметка на избрания изпълнител, пише в съобщението на пътната агенция. Оттам уточняват още, че обявената обществена поръчка е в резултат на одобрен доклад от Министерския съвет  от 11 ноември 2015 г.  Разпореждането на премиера за обявяване на нови обществени поръчки е от 21 декември 2016 г. и АПИ категорично спазва тази препоръка. Въпросната обществена поръчка, както и останалите обществени поръчки на АПИ, до този момент не са били обект на консултации с президентската институция, уточняват още от ведомството.