София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Радев нареди правителството. Вижте министрите

Кадри на НДСВ и вечни чиновници поемат министерствата

7 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

В последните часове на вторник президентът Радев усилено реди служебния кабинет, който ще управлява България до избирането на редовно правителство. Късно вечерта държарният глава издаде укази, с които разпусна Народното събрание, считано от 27 януари и определи дата за предсрочните избори 26 март.

Вече е ясно, че министър-председател на служебното правителство ще бъде Огнян Герджиков, председател на Народното събрание по време на управлението на НДСВ.

По неофицална информация част от кабинета вече е формирана.

Бившият директор на областната дирекция на МВР в Пловдив Пламен Узунов е приел да бъде министър на вътрешните работи.

Посланикът в Берлин, който беше и шеф на кабинета на Симеон Сакскобургготски по време на премиерския му мандат се е съгласил да поеме Външно министерство.

Николай Денков, заместник-министър на образованието в служебното правителство на Георги Близнашки, този път ще бъде титуляр на ведомството.

Бившият министър на здравеопазването в правителството на Иван Костов Илко Семерджиев ще бъде новият здравен министър.

Досегашният зам.-председател на Държавния резерв Гълъб Донев е приел номинацията за Министерството на труда и социалната политика.

Несменяемият заместник-министър на финансите – при Костов, Сакскобургготски и Станишев – Кирил Ананиев – ще се грижи за хазната.

Деканът на Стопанския факултет на Софийския университет Теодор Седларски ще се опита да запълни празнината, оставена от Божидар Лукарски в икономиката.

Служебен спортен министър ще е проф. Даниела Дашева, бивш заместник ректор на Националната спортна академия.

За другите постове все още се преговаря.

Професорката по административно право от Софийския университет Мария Славова вероятно ще бъде министърка на правосъдието, но това все още не е потвърдено.

Актьорът Рашко Младенов е получил предложение на оглави министерството на културата, а заместник-генералният директор на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ Христо Алексиев – транспорта.

Малина Крумова, която в момента е в екипа на вицепремиера Томислав Дончев, ще е министър по еврофондовете, но и това назначение още не е потвърдено.