София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Радев: Не съм избран, за да премълчавам истината

Демокрацията в България е на много ниско ниво

5 годиниПолитика 7 Боряна Райчева

Демокрацията е застрашена от чувството за несправедливост, изборните правила, отчайващото състояние на медиите и корупцията, заяви президентът Румен Радев в предаването „Панорама“ по БНТ.

Имаме достатъчно основания да считаме, че демокрацията в България е в критично състояние. Демокрацията я застрашават я много неща. Застрашава я чувството за несправедливост. Това чувство задушава българите и те излязоха на улиците. Застрашава я корупцията, отчайващото състояние на медиите. Мога да добавя и изборните правила, които не дават достатъчно гаранции за честни и прозрачни избори. Да не забравим и отчайващо ниското доверие в българския парламент. Отчайващо ниското доверие в парламента също е тревожен симптом. Вземането на еднолични решения, включително относно бюджета, който се приема със закон, е друг проблем. Считам, че състоянието на българската демокрация е критично“, заяви Румен Радев.

На въпроса защо демократично избраният президент се оплаква от качеството на демокрацията, Радев отвърна: „Не съм избран, за да премълчавам истината, а за да я изричам и отстоявам. Знаете, че не президентът, а правителството оперира с бюджета, разпределя обществените поръчки, финансира медиите. Помните онези 400 000 бюлетини, намерени в Костинброд, помните онeзи депутати, които пренасяха чували с бюлетини. Знаете вечните дебати на българската политика: за мъртвите души, за корпоративния вот, за платения вот, за изборния туризъм. Ние трябва да застанем с лице към проблемите. Затова казвам: да, българската демокрация има драматични проблеми“.

Запитан за съперничеството между него и премиера на външнополитическата сцена, президентът отвърна:

„Фотосесиите не са мой патент. И не съм избран, за да пригласям на правителството. Няма нищо опасно в плурализма, напротив, опасно е отсъствието на взаимен контрол между властите, каквото наблюдавахме през мандата на моя предшественик. Не приемам внушението, че виждате ли проблемите в България са резултат на липсата на диалог между мен и правителството. Бедността, несправедливостта, несигурността са трупани с десетилетия и се задълбочиха през последните години. Това прави труден диалога ми с правителството, което не чува народа. Мнозинството се държа оскърбително с протестиращите майки, дава нелепи обяснения за своите апартаменти, покачва данъчното бреме на по-бедните хора. Не мисля, че това е покана за диалог към мен. Очаквам правителството да търси не диалог с мен, а с българските граждани. Да чува техните болки и очаквания“, каза още Румен Радев.


На въпрос за отношенията им с премиера Бойко Борисов Радев отговори: "Не приемам внушението, че проблемите в България са резултат от липсата на диалог между мен и правителството. Очаквам правителството да търси не диалог с мен, а с българските граждани, да чуе техните проблеми и очаквания". По думите му е опасно отсъствието на взаимен контрол между институциите.

На въпрос защо отказва да приеме правителството за разговори, а коментира "Визия на България" с Корнелия Нинова, президентът каза:

"Приех парламентарните сили по време на консултациите за съставяне на правителство. Чух техните идеи, но днес правителството не изпълнява собствената си програма. Парламентът брои кворума и произвежда лобистки закони, на които аз после налагам вето. Аз не искам да обсъждам боксуващи програми. Аз съм готов да обсъждам визия за бъдещето, която има ясни идеи за реформи и за модернизация на страната".

На въпроса дали смята да прави своя партия Радев отговори, че като президент не може да създава партии, но би подкрепил всяко усилие за изграждане на демократична политическа алтернатива.

Запитан дали все пак може да признае поне един успех на сегашното правителство, Радев отвърна:
„Знаете ли, напоследък Франция се бунтува. Чух един от протестиращите да казва: президентът Макрон ни говори за края на света, а аз мисля как да вържа месеца. Същото е и у нас. Правителството говори за Западните Балкани и за председателството, което вече не интересува никого, защото хората имат кредити, ниски доходи, чувстват се унизени и протестират. Чух един от протестиращите българи да казва: у нас никоя система не работи. Нито здравеопазването, нито образованието, нито правораздаването. И е прав. Затова мисля, че е време да прелистим председателството и да погледнем болките на хората“.

Държавният глава подчерта, че „Турски поток“ не гарантира в достатъчна степен нашата енергийна сигурност, тъй като ни прави зависим от трета страна.

Той отново се обяви за директна тръба от Русия до България – т.нар. Български поток, който няма да от междинен транзит.

„Необходима ни е и АЕЦ „Белене“, защото в нея вече са инвестирани големи пари, от нея зависи съхраняването на ядрения капацитет на България и само тя може да гарантира бъдещето на българската енергетика след извеждането от строя на старите реактори и други мощности, което е неизбежно в бъдеще“, посочи президентът.

В коментар за скандалите около използването на служебен автомобил от съпругата му Десислава Радева и случая, в който автомобила беше спрян от служител на КАТ, Радев заяви, че съпругата му не шофира такъв автомобил, а когато пътува, пътува само с него, което не води до никакви допълнителни разходи за Президентството.

"Мога само да благодаря на моята съпруга, че въпреки режисираните истерии, от самото начало само заради факта, че е моя съпруга, тя продължава да стои до мен. Тя не шофира автомобил на НСО и ако някой е прекрачил закона и е извършил нарушение, той трябва да си носи последствията. В България безнаказано се вихри само корупцията и заблуждава онзи, който си мисли, че ще скрие апартаментите и скандалите на властта зад един зле паркирал автомобил или зад една нехайно попълнена бланка от чиновник за участие в международна конференция", обяви държавният глава.