София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Радев: Нуждаем се от твърди гаранции от Македония

Президентите на България и Македония се срещнаха днес

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Президентът на Македония Георге Иванов коментира отказа на българския премиер Бойко Борисов да се срещне с него утре и заяви, че това си е решение и отговорност само на Борисов.

Той не е само премиер на България, а на страна, която председателства ЕС, а те казват - диалог, конструктивност и сътрудничество, но с този свой жест той заема страна и не реализира това, което е цел на членството в ЕС" , заяви Иванов.

А президентът Румен Радев допълни:

Когато призоваваш другия да води диалог, не трябва ти самият да бягаш от него. Надявам се нашите приоритети за Западните Балкани да не се сведат само до прегръдките и да не абдикираме от проблемите. Според мен България трябва да търси интензивни контакти и диалог не само с правителството на Македония, но да търси диалог и с президента, опозицията и т.н. Само така ще имаме констурктивни и приятелски отношения 

Единствената среща на президента Георге Иванов в България бе с президента Радев, по чиято покана е на посещение в страната ни. Утре той трябваше да се срещне с премиера Борисов и министъра на външните работи Екатерина Захариева, но такава среща няма да се осъществи по искане на премиера Борисов.

Президентът Радев изтъкна, че официалното посещение на президента Георге Иванов в България е ясен израз на подкрепата на България за европейската и евроатлантическата перспектива на Република Македония.

На въпрос дали с решението си да откаже договор с Гърция ще се дестабилизира Македония, президентът Иванов отговори:

Аз никого не изгоних от моя кабинет. Аз имах среща и за пръв път ми беше донесен документ, в който въобще не съм включен, нито бях запознат. Не приемам квалификации, че аз преча за стабилността в региона. Защо трябва аз да легализирам този документ? Не приемам квалификации, че аз преча за стабилността в региона. Не може реализирането на стратегическите цели на Македония да бъде алиби за вредни договори.

Според Радев честите срещи между двамата политически лидери показва желание да работим интензивно по отношенията между двете страни.

Радев допълни, че България се нуьдае от твърди гаранции, че договорът за приятелство и добросъседство ще остане в сила и когато името на страната се промени. В договорът между Македония и Гърция има опция за поправки и отмяна, но договорът с България допуска прекратяване, а това поставя България в ситуация да търси допълнителни гаранции.