София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Радев: Патриархът реши да си тръгне като политик

Президентът ще работи за възраждане на българо-руските отношения

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Румен Радев пристигна в Пловдив за визита на пловдивската 68-а бригада "Специални сили". Главнокомандващият армията бе посрещнат тържествено от военния оркестър точно в 10 часа. Той прие строя на почетния караул, след което се насочи към полигона по въздушно-десантна подготовка, където проследи демонстрация на способности от формирования на бригадата.

Пред медиите на тържеството държавният глава коментира скандала с руския патриарх Кирил.

„Посрещнахме Негово светейшество патриарх Кирил като духовен водач, той реши да си тръгне като политик“, заяви Радев.

Той изрази съмнение, че целта на патриарха е била да всее разкол между българския и руския народ. „Остава въпросът, обаче – кой се опита да похити общият ни празник за нашето Освобождение и да го превърне в повод за разделение? Кой експлоатира кризата в нашите отношение?“, запита президентът и подчерта, че българската признателност към Русия не е за сметка на нашето достойнство. „И тази позиция много ясно отстоях пред българския патриарх. Като президент няма да ставам заложник на емоциите, а ще работя за възраждането на българо-руските отношения“, категоричен бе българският държавен глава.

Той коментира и промените в Закона за частната охранителна дейност като подчерта, че някои от тях влизат в противоречие с нашата Конституция, където точно е записано, че общественият ред и нациолната сигурност са ангажимент на изпълнителната власт, „а не на търговци, получили лиценз за частна охранителна дейност“, каза Радев.

По думите му абдикирането на държавата от тази важна дейност не е в интерес на държавата.