София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Радев пита Борисов има ли бизнес връзки с Пеевски

Важна е срещата между България и Турция

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Президентът Румен Радев попита министър-председателя Бойко Борисов три въпроса: „ Има ли премиерът Бойко Борисов общи бизнес интереси с депутата от ДПС Делян Пеевски?Има ли срещи Борисов с Пеевски? Разпределял ли е и продължава ли да разпределя Борисов обществени поръчки в интерес на Делян Пеевски?

Държавният глава повдигна тази тема след интервюто на премира Борисов пред bTV и намеците за връзки на шефа на кабинета на президента Иво Христов с Делян Пеевски.

Премиерът Бойко Борисов заяви в национален ефир, че шефът на кабинета на президента Иво Христов е бил изпълнителен директор в телевизия, която е била собственост на Делян Пеевски. Малко след това Иво Христов отговори на Борисов, че е бил шеф в телевизията от 2003 до 2004 година, когато собственик на медията е бил бизнесменът Петър Маджуков.

Президентът Румен Радев зададе и три въпроса: "Ако някой смесва в едно изречение хора от моята администрация с името на г-н Пеевски, той дължи отговори на въпроси - имал ли е срещи и продължава ли да има среща с г-н Пеевски? Имал ли е и продължава ли да има общи бизнес интереси с г-н Пеевски? Разпределял и продължава ли да разпределя обществени поръчки в интерес на г-н Пеевски? Аз също мога да задавам въпроси, нали така?!"
 

Във връзка с Истанбулската конвенция, Радев даде съвет на премиера: „Аз искам да поздравя премиера за неговия прогрес по така наречената Истанбулска конвенция, вече имаше достатъчно голям дебат по темата, изказаха се всякакви становища. Както аз приемам съвети от премиера Борисов и се вслушвам в тях, така и аз мога да му дам съвет. Да слуша по-малко своите съветници, министри и гласовете извън България. Да прочете конвенцията на английски или френски. Това са двата езика, на които конвенцията има достоверен правен смисъл. Тогава стават ясни много неща”. 

По отношение на диалога между институциите по въпросите на външната политика, президентът припомни, че винаги е отстоявал позицията, че България трябва да има една външна политика и именно затова решенията трябва да се вземат преди дадени събития.


Официално беше обявено, че срещата на 26 март между лидерите на ЕС и президента на Турция Ердоган ще бъде във Варна, а домакин на разговорите ще бъде премиерът Бойко Борисов.


Президентът добави, че е изключително важно ролята на България в тази среща „да не се свежда до домакина, който разнася шербет“. По думите му за България е важно и очаква от премиера да постави на срещата на 26 март към президента Ердоган тези въпроси, на които страната ни отдавна очаква отговор – за гаранция за ненамеса на Република Турция във вътрешните работи на България, в нашия изборен процес; за ненамеса в духовния живот на нашите български мюсюлмани; за компенсациите на тракийските бежанци.