София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Радев призова македонските политици към единство

Обсъдиха двустранните отношения между България и Македоня

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Държавният глава Румен Радев проведе последователно срещи с председателите на ВМРО-ДПМНЕ и Демократичен съюз за интеграция (ДСИ) Християн Мицкоски и Али Ахмети. Разговорите се състояха в рамките на двудневното официално посещение на българския президент в Скопие, съобщиха от пресцентъра на Президентството.

В късния следобед вчера Радев се срещна с полтически лидери, пред които обяви, че България е подкрепяла неизменно Република Македония в най-тежките й моменти и „очакваме да премахнем границите между хората, да насърчим приятелството и бизнеса“.

Българският държавен глава призова македонските политически лидери да бъдат единни по отношение на стратегическите цели на страната, въпреки различията във вижданията си във вътрешнополитически план.

На проведените срещи са обсъдени и аспекти от двустранните отношения на Република България и Република Македония и перспективите на прилагането на Договора за приятелство, сътрудничество и добросъседство между двете страни.

“Вярвам, че в най-кратък срок ще видим как хората от двете страни на общата ни граница пътуват бързо и удобно, правят бизнес, инвестират и строят свободно и си сътрудничат интензивно в културата, образованието и науката”, заяви Румен Радев  в разговорите си.