София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Радев призова за повече китайски инвеститори у нас

Президентът се срещна с китайския премиер Ли Къцян

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Център за координиране на общите проекти и на нормите  между ЕС и Китай да бъде изграден в София. Това обсъдиха президентът Румен Радев и министър-председателят на КНР Ли Къцян на среща вчера вечерта.  

Българският държавен глава призова Китай да увеличи инвестициите си в у нас в информационните технологии, образованието и науката.

„Прегледът на китайското икономическо присъствие в нашия регион показва, че китайските инвестиции в съседните страни са многократно по-големи, отколкото в България. Желаем да наваксаме това изоставане и да привлечем големи китайски инвеститори в енергетиката и транспортните инфраструктурни проекти, но и да следваме нов всестранен подход, който да обедини перспективни области като промишлеността, информационните технологии, културата, образованието, науката и селското стопанство“, каза Румен Радев по време на срещата си с министър-председателя на Китайската народна република Ли Къцян на „Дондуков“ 2.

 Ли Къцян е на посещение у нас за участие в Седмата среща на върха на групата 16+1 за сътрудничество между Китай и страните от Централна и Източна Европа, която тази година се провежда в София.

Радев и Къцян се обединиха около идеята в София да бъде създаден Център за изследване на съвместимостта на европейските и китайските норми, който да координира и бъдещите проекти в сфери от взаимен интерес между ЕС и държавите от региона. Идеята е да се преодолее  съществуващата липса на достатъчно информация  и на непознаването на следваните процедури и възприетите практики от ЕС и от Китай. Проектът ще бъде представен от премиера Ли Къцян на предстоящата среща във формат 16+1.

Българският държавен глава открои положителната тенденция за увеличаване на стокообмена между България и Китай, изрази надежда за ускоряване на процедурите за внос на български земеделски продукти в Китайската народна република и отбеляза, че в икономическото партньорство все още има голям неизползван потенциал.  „Китай е наш първостепенен партньор. В условията на атаки срещу принципите на пазарната икономика, Китай се превърна в стожер по отстояването на тези принципи“, каза държавният глава. „Ние държим на нашето приятелство през всички тези години и вярваме, че то трябва да се укрепва, защото е основа за бъдещи ползотворни контакти. Удовлетворени сме, че имаме отлични политически отношения, базирани на взаимно доверие и уважение. Искам да Ви уверя, че желаем да развиваме нашите всестранни приятелски отношения“, допълни още президентът.

От своя страна министър-председателя Ли Къцян изрази интереса на Китайската народна република за бъдещи инвестиции у нас в областта на промишлеността, информационните технологии, енергетиката, транспорта, културата, образованието и научните изследвания, както и за създаването на пряка въздушна линия между България и Китай, която да помогне за увеличаването на броя на туристите от двете страни.

След срещата на „Дондуков“ 2 президентът Румен Радев и неговата съпруга Десислава Радева дадоха официална вечеря във вила "Калина" по случай визитата на министър-председателя Ли Къцян и съпругата му Чън Хон.