София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Радев с вето и на антикорупционния закон

По думите му той не разкрива корупционни схеми

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Президентът Румен Радев обеща да наложи вето на антикорупционния закон. Според държавния глава, развихрилият се скандал около това кой ще назначава ръководството на антикорупционния орган е преекспониран и раздухан от медиите. Радев счита, че проблемът на закоонодателният акт е далеч по-голям, като според него законът не разкрива корупционните схеми и модели,
„Той ще се стреми да възстановява справедливостта в обществото чрез отнемане на незаконно придобито имущество, без акцентиране върху наказателното преследване. Инструментите, с които ще борим корупцията по този закон, са неефективни, той не удря и по корумпиращите, те пак ще захранват корупция, а в същото време може да бъде използван и като бухалка за разправяне с неудобните.“- заяви президентът.
Пред медиите, той  коментира и  обществената поръчка за ремонта на МИГ-овете, като каза, че се наблюдава дефицит на стратегическо и държавническо мислене по отношение на сигурноста и отбраната.
„Има харчене на парче, няма ясно фокусирана визия как да се изграждат способности и съвместимост с нашите партньори поне за 10-15 години напред.“ посочи още Радев.