София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Рахой уволни Пучдемон и правителството му

Испанският министър-председател свиква регионални избори

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Испанският министър-председател Мариано Рахой обяви тази вечер, че уволнява каталунския премиер Карлес Пучдемон и неговото сепаратистко правителство. След заседание на централното правителство Рахой заяви, че разпусна парламента на Каталуния и свикава избори в областта на 21 декември, предаде Ройтерс.

Испанският министър-председател обеща, че в Каталуния ще бъдат произведени свободни и законни избори.

Другите мерки, обявени от него, включват отстраняване на директора на регионалната полиция на Каталуния, отстраняването на представители на каталунското правителство в Мадрид и Брюксел, закриване на каталунските "представителства" по света, освен в Брюксел.

Редица европейски страни, сред които Белгия, Великобритания, Германия, Италия, Португалия и Франция, както и САЩ, заявиха, че няма да признаят независимостта на Каталуния.

От Министерството на външните работи на България изразиха мнение, че страната ни подкрепя запазването на териториалната цялост и държавния суверенитет на Испания, която е наш стратегически партньор и съюзник. „Едностранното обявяване на независимост на Каталуния не отговаря на условията за легитимности нарушава принципите на правовата държава, както е видно от решенията на Конституционния съд на Кралство Испания“, се посочва още в съобщението.