София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Районът на „Централна гара“ - едно от лицата на София

Началото на една разходка

7 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Кое е първото нещо, което виждат туристите у нас? Какво лице показва София? Слизайки от влака или автобуса имате три варианта за придвижване из града, за да стигнете до набелязаната точка. Единият е с автобус на градски транспорт, другият е с трамвай, а третият с метро.

Насочваме се към спирката на трамвая, намираща се на Централна гара. За целта минаваме през подлеза, който е сравнително чист и поддържан. Стигаме до спирката, където има поставени кошчета, но боклукът е около тях.

И така, разходката продължава. Все пак ако бързате, имате един по-бърз вариант – метрото. До него има достъп през подлеза на Централна гара и този на автогарата в близост.

За разлика от подлеза на гарата, който излиза при трамваите този, през който минаваме, за да стигнем до метрото над автогарата не е снабден с тоалетна, което вероятно е причина за специфичната и натрапчива миризма, която се усеща още от входа. Неприятната миризма се допълва от мръсотия, графити по стените и лоша поддръжка и в двата подлеза.

Въпросът е, до колко отговорни се чувстваме да пазим сами обществените места, през които често минаваме и това ли е лицето на София, което искаме да покажем?
А до тогава всички, минаващи през подлезите ежедневно, ще продължат да го правят, защото нямат друг избор.