София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Ранната реколта от плодове и зеленчуци е съсипана

Лошото време повлия върху цените и качеството на продукцията

8 годиниАгро 7 Боряна Райчева

Масово в страната е съсипана реколтата от ранни плодове, на което се дължат и рекордните цени на ягодите и черешите тази пролет. Аналогично е състоянието и на зеленчуците. Това коментира пред БТА Мариана Милтенова, секретар и говорител на Националния съюз на градинарите в България.

Според нейните данни, в по-голямата част от страната реколтата в най-добрия случай ще е наполовина в сравнение с миналата година.

"Има много измръзвания, осланявания, зимни обледенявания и сега последващите дъждове повлияха съвсем зле, така че и малкото, което беше останало от ранната реколта, беше поразено до голяма степен”, обясни Милтенова.

Мариана Милтенова прогнозира, че и тази година българските череши ще отидат в Румъния заради по-добрите цени. Тя допълни, че в цяла Европа има проблем с реколтата на този плод.
Тя изрази мнение, че отпускането на компенсации за производителите няма да реши проблема, а по-скоро трябва да се търси възможност и в „нулеви” години да се запазва подпомагането, свързано с производството – дали с европейски пари, или на национално ниво.