София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Рашков: В парламента има заподозрян в противодържавно престъпление

Според Роман Василев, в България няма незаконни подслушвания

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Националното бюро за контрол на СРС-та е възпрепятствано да изпълнява своите правомощия. Това заяви неговият директор Бойко Рашков в ефира на Нова. Той посочи, че манипулацията идва от главния прокурор на България Сотир Цацаров. „Има заповед на главния прокурор Сотир Цацаров от 20 ноември 2015 година. С тази заповед Цацаров забранява на своите подчинени прокурори на националното бюро да се предоставят: документите, на които се основава искането за използване на СРС-тата, резултатите, получени в хода на прилагане на СРС-та, получените веществени доказателствени средства”, посочи Бойко Рашков.

Той подчерта, че въз основата на тази заповед, тези материали не могат да бъдат прочетени от работещите в службата. „Затова аз заявих в българския парламент, че бюрото оттук нататък няма да може да уведомява гражданите със 100% убеденост, че те са били подлагани на СРС-та”, добави Рашков и изтъкна, че бюрото е получило 3 отказа за предоствяне на материали.

Той разкри отново и че има човек в Народното събрание, заподозрян за престъпление, и намекна,  че това е противодържавно престъпление.  „Сега деянието, за което този човек се подозира, почти няма място в Наказателния кодекс. Този човек иска да знае дали срещу него са използвани СРС-та. Вчера от него пристигна трета молба. Ние в момента нищо не можем да му отговорим и вероятно ще изпратя тези материали на главния прокурор, той да отговори, тъй като действително става дума за нещо много сериозно. ДАНС също отказват дадат информацията”, разказа Бойко Рашков.

Директорът на Националното бюро за контрол на СРС-тата заяви още, че от всички специални разузнавателни средства за 2016 година, 10% са слушаните журналисти, политици и магистрати

В същото време пред бТВ бившият заместник-градски прокурор на София Роман Василев коментира, че Бойко Рашков води двоен стандарт, че твърденията му за незаконни искове за подслушване са неверни. „Той иска да изкара, че бюрото за контрол над СРС е някакъв извънреден съд, който трябва да предотврати страшните неща, които стават в България. В България не стават страшни неща и няма незаконни подслушвания. Страшно е, че се разпространяват такива неверни твърдения", категоричен беше Василев. На това обвинение, Рашков отговори, че е готов да излезе на публичен дебат с Роман Василев, тъй като не вижда никакъв двоен стандарт.