София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Расте броят на загиналите при атентата до летище Кабул

Ранените са стотици

6 годиниИнциденти 2 Боряна Райчева

Броят на загиналите при експлозията в близост до летище Кабул, която настъпи скоро след пристигането на вицепрезидента Абдул Рашид Достум в неделя, нарасна до 23-ма души, ранени са 107 души, съобщава АФП , позовавайки се на данни от Министерството на здравеопазването.

По-рано бе съобщено 16 мъртви и 60 ранени.

Експлозията се случи в близост до летището "Хамид Карзай" в неделя, след пристигането на заместник-председателя на Афганистан Абдул Рашид Достум, който се завърна в страната след една година в изгнание. Експлозивното устройство беше активирано от атентатор-самоубиец. Според полицията той не успял да достигне до Достум и пуснал в действие взривното устройство, когато е спрян от правоохранителните органи.

Франция съобщава, че една от жертвите на терористичния акт е шофьорът на АФП, който е пътувал за нощната смяна.

Терористичната група "Ислямска държава" пое отговорност за случилото се.

Достум, който заминава за Турция през 2017 г. поради подозрения за отвличане и измъчване на политическия си противник, се завръща в Афганистан в понеделник и е посрещнат от поддръжниците му.

Достум е заподозрян в отвличането за пет дни, сексуално насилие и изтезания над противника си Ахмад Ишчи през 2016 г. в северната част на Афганистан. Той не е бил официално обвинен, но след като започна разследването през май 2017 г., Достум временно напусна страната, за да избегне наказателното преследване.