София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Расте броят на заразените от морбили у нас

Болните вече са петима

пропускане
5 годиниЗдраве 2 Боряна Райчева

Расте броят на заразените от морбили у нас. Регистрираните случаи на разболели се хора вече са пет. Това съобщи пред "Нова телевизия" директорът на Националния център по заразни и паразитни болести - професор Тодор Кантарджиев. 
 
Кантарджиев обясни, че вчера следобед е бил потвърден вторият случай на заразено 3-годишно дете, настанено в болницата в Гоце Делчев. По-късно са открити още 3 такива случая, като всички деца са от малки села около Гоце Делчев и са настанени в лечебното заведение в града. Всички заразени са до 3-годишна възраст.
 
Кантарджиев беше категоричен, че трябва да се вземат бързо адекватни мерки за справяне с болестта, сред които е и задължителното ваксиниране срещу заразата на деца, които са навършили 1 година, но не само.
 
Кантарджиев призова и личните лекари също да положат повече усилия за информиране на родителите за опасността от болестта. 
 
Специалистът припомни, че през 2010 г. - 2011г. в България е имало множество случаи на заболели деца, въпреки огромния ресурс, който тогава е похарчила държавата. 
 
Кантарджиев обясни още, че инкубационният период на повечето такива вирусни болести е до 3 седмици.