София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Разбиха автомобила на журналиста Христо Христов

Това е третото посегателство срещу основателя на desebg.com

5 годиниКрими 6 Боряна Райчева

Разбиха колата на журналиста и основател на сайта за разследване на архивите на Държавна сигурност desebg.com Христо Христов. Това е поредното посегателство срещу Христов, който създава и сайтовете agentibg.com и pametbg.com е извършено през нощта на 2 срещу 3 януари.

Неизвестен извършител е разбил задното стъкло на семейния автомобил на журналиста, паркиран на паркинг до жилищния блок в столичния квартал, където Христов живее. Инцидентът е станал непосредствено, след като журналистът се е прибрал на 2 януари вечерта заедно със семейството си от провинцията.

Христов е подал сигнал по надлежния ред в полицията, като в него е подчертал, че разбиването на стъклото е третият случай на посегателство върху семейния автомобил.

Тогава, както и сега Христо Христов дава гласност на инцидента, защото е убеден, че това се прави с цел да бъде психологически и материално уязвен и поставен под натиск заради своята журналистическа дейност, която е свързана с разкриването на зависимостите на комунистическия режим.

Тези инциденти са предхождани с опит за хакване на сайта desebg.com (януари 2013 г.) и редица други анонимни заплахи и обири.

Христов е дългогодишен журналист и основател на сайтовете desebg.com, agentibg.com и pametbg.com, в които редовно публикува разкрития за публични личности с наследени от комунистическия режим в България зависимости, както и разследвания за неговия репресивен апарат.

"Материалите, които журналистът публикува на desebg.com, непосредствено преди последния инцидент, са свързани с отчетите на Комисията по досиетата за дейността ѝ през 2018 г., както и с публикуването онлайн на архивни документи за дефектни съветски доставки за АЕЦ „Козлодуй” през 1989 г. и антисъветски настроения сред българските работници в Коми (автономна република в състава на Руската федерация, бел. ред.) през 70-те години", обявиха от desebg.com.

В периода 1999-2001 г., когато работи върху документалното разследване за убийството на писателя Георги Марков от ДС в Лондон през 1978 г., квартирите, в които Христо Христов живее, са разбивани и ограбвани три пъти, след като публикува първите документи на Държавна сигурност по случая във в. „Демокрация”, където тогава работи.
Въпреки атаките срещу него той не спира работата си и през 2005 г. издава разследването си в книга, базирано на архивите на ДС, което се превръща в световна новина.

Христо Христов основава desebg.com през януари 2011 г. и оттогава досега всекидневно публикува на него, а сайтът се е утвърдил като най-сериозната онлайн платформа за информация и знание за комунистическия режим и неговия репресивен апарат, както и за влиянието им върху прехода.