София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Разбиха група за трафик на хора

Действали са на територията на Свиленград

6 годиниКрими 2 Боряна Райчева

Организирана престъпна група за трафик на хора бе разбита от ГДБОП, под ръководството на Специализираната прокуратура, съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата. На 12 декември 2017 г. на територията на Свиленград са извършени множество процесуално следствени действия. При претърсвания в жилища са открити и иззети множество мобилни телефони. Разпитани са свидетели. Използвани са специални разузнавателни средства.

На четири лица са повдигнати обвинения, като един от тях е ръководител на групата. Действали са от началото на 2017 г. на територията на Свиленград.

В хода на разследването е установено, че на 27.07.2017 г. ръководителят и участниците в организираната престъпна група, в съучастие с още едно лице – Н. П, са превели през българо-турската граница 44 иракски граждани, четиринадесет от които ненавършили 16 годишна възраст. Това се е случило в землището на село Труд. За това престъпление е образувано досъдебно производство от Районна прокуратура – Пловдив, което е присъединено към разследването на Специализираната прокуратура.

На ръководителя на групата и на един от участниците Специализираната прокуратура е наложила мярка за процесуална принуда – задържане до 72 часа и предстои внасяне на искане за вземане на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“. На други двама са им наложени парични гаранции, а последният участник е задържан под стража от Райнен съд Пловдив. Разследването по случая продължава.