София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Разбиха група за уреждане на мачове

11 души арестувани в Словения и Хърватия

6 годиниКрими 7 Боряна Райчева

Полицията в Словения и Хърватия е направила съвместна операция за разбиване на международна група за манипулиране на футболни мачове, съобщиха властите в двете страни. В рамките на акцията са осъществени 11 ареста, след претърсване на 13 къщи, а също така са конфискувани 15 автомобила.

На арестуваните са повдигнати обвинения за организирана престъпност, спортна корупция и незаконни залагания. Това е направено след многобройни проверки и сигнали за манипулиране на мачове в професионалните лиги в Сърбия, Чехия и Румъния.

Медиите в Словения съобщават, че един от задържаните е 43-годишният Дино Лалич, предполагаем член на престъпната група "Цигански клан". Той е бивш професионален футболист, като е играл като вратар за няколко професионални тима в родината си и кипърския АЕК (Ларнака). Лалич вече е осъждан за уреждане на мачове, но е получил по-малка присъда, след като е сътрудничил на полицията.

Арестите започват, след като полицията е проследила групата чрез редица нелегални платформи за интернет залагания, които се използват за големи суми в азиатски букмейкъри. Според доклада на Европол повечето нелегални залози са за крайните резултати на мачовете. Използвайки незаконните платформи, членовете на групата са прехвърлили големи суми пари чрез виртуални борси, включително Skrill и Paysafe, а след това са прехвърлени в интернет банки и накрая в различни офшорни сметки.

"Групата е разработила схема, според която спечелените пари са инвестирани в други нелегални дейности, като трафик на наркотици", казват още от Европол.

Освен арестите, полицията е конфискувала 35 компютъра и разични устройства, 32 мобилни телефона, 19 650 евро в брой, както и 38 500 фалшиви банкоти от европейската валута.

Полицията следи престъпната група от миналия март, а Словения е получила подкрепа от други страни в региона, най-вече Хърватия. Европол подчерта необходимостта от трансгранично сътрудничество за проблем, който се превръща в много сериозна престъпна дейност в последните години.

Серджо Д'Орси, специалист от аналитичния отдел на Европол "Спортна корупция", сподели: "Спортната корупция е сериозно престъпление и истински глобален феномен, извършван от организирани престъпни групи, които най-често извършват трансгранична дейност. Това международно разследване показа нивото на сложност, постигнато от някои престъпни мрежи, участващи в спортната корупция, които използват нов начин на действие, за да генерират големи незаконни печалби и да инвестират пари, идващи или отиващи за други тежки престъпления".