София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Разбиха престъпна група за данъчни престъпления

Организацията е нанесла сериозни щети на републиканския бюджет

6 годиниКрими 5 Боряна Райчева

Двудневната операция е проведена на 4 и 5 юни тази година от служители на ГДБОП и колегите им от няколко териториални служби, под надзора на Специализираната прокуратура. Целта на операцията е пресичане и документиране дейността на организирана престъпна група, занимавала се с избягване и заплащане на данъчни задължения по Закона за данък върху добавената стойност. 

Разследвана е организирана престъпна група, ръководена от собственик и управител на търговско предприятие за производство и търговия с млечни изделия на територията на област Велико Търново. Според събраните данни той е организирал престъпната дейност и под контрола на групата е обезпечил регистрацията на десетки търговски дружества на подставени лица, като чрез осигуряван от тях документален поток неправомерно е приспадал данъчен кредит. Според установеното до момента в началния етап на разследването в рамките на 4 месеца търговецът е осуетявал плащането на ДДС в размер на 900 хил лв.

На ръководителя на групата е наложена мярка „задържане под стража“. Той е собственик на предприятието, като е важно да се уточни, че  за ръководство на организирана престъпна група и осуетяване на плащането на данъчни задължения в особено големи размери, законът предвижда освенлишаване от свобода и конфискация на имущество, обясни зам.-административният ръководител и говорител на Специализираната прокуратура прокурор Даниела Начева.

Затова днес в Специализирания наказателен съд е внесено искане за налагане на запор върху движимо и недвижимо имущество  на извършителя на данъчното престъпление.

По делото предстои да бъдат обвинени още двама, като на единия вече е предявено обвинение за участие в организирана престъпна група. Установено е, че единият от тях е осигурявал фактури, по които не са били налице реални доставки и въз основа на тях дружеството - ползвател на предимството от данъчната измама, е приспадало данъчен кредит.

В последните 2,5 г. производителят е реализирал търговски оборот за над 50 млн. лв, а е платил данъчни  задължения от 47 хил. лв. Неплатен данък за 900 хил. лв. е установен като неплатен за период от само четири месеца - от януари до април включително тази година.

В хода на операцията, проведена на територията на областите Русе, Пазарджик, София,  Велико Търново и Търговище, са извършени действия по разследването на 21 недвижими имота - 14 офиса на фирми и счетоводни кантори и 8 адреса на физически лица.