София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

РАЗБРАБОТВАТ ВИЗИЯ ЗА ВЪВЕЖДАНЕ НА ТОЛ СИСТЕМА

Лиляна Павлова: Годишно приходите от винетки са 200 млн.лева

9 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Агенция "Пътна инфраструктура" и Световната банка сключиха споразумение за предоставяне на консултантски услуги и за разработване на цялостна визия за въвеждането на Електронната система за предоставяне на Европейската услуга за електронно събиране на пътни такси. Стойността на проекта в 6,9 млн. лв..
При изпълнението му ще бъдат спестени  1,4 млн. лева, за които след преговори с банката е постигнато съгласие да се насочат за изработването на подробен анализ, на бизнес и финансов модел, както и да бъде направен икономически, технически и юридически преглед навъзможностите за преминаване от винетната система към електронната система за заплащане на използването на пътищата - така наречена ТОЛ системa. Това заяви  регионалният министър Лиляна Павлова, която присъства на подписването на споразумението.
Тя отбеляза, че най-справедливият начин да се събира такса е, когато това е базирано на правилото, че който най-много се движи по пътищата и съответно ги руши, той плаща най-много. Павлова напомни, че годишно приходите от винетки са близо 200 млн. лева и изрази надежда, че с въвеждането на новата система сумата ще бъде удвоена, стига тя да заработи по всички пътни направления, по които може да се използва.
Опциите за прилагането й са чрез публично-частно партньорство или с бюджетни средства, които ще се възстановят за сметка на приходите. Най-рано през декември ще се вземе решение по този въпрос, когато се очаква да бъде готов доклад на Световната банка, каза министърът.