София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Разчупват леда по Дунав с експлозиви

Ледоразбивачите може да не успеят да се справят с него

7 годиниОбщество 10 Боряна Райчева

Ледът, образувал се по река Дунав, между Сърбия и Хърватия затруднява работата на два унгарски ледоразбивача. Възможността те да не могат да се справят е голяма, именно поради тази причина от хърватската армия обмислят варианти за използване на експлозиви, за неговото разбиване.
 
За справяне с леда бяха изпратени унгарски кораби-ледоразбивачи, които обаче са срещнали голямо затруднение в задачата си. Трябвало е да пристигнат от Дал до Вуковар, Хърватия, за да разчистят пътя за нормалното течение на реката от Хърватия до Сърбия. Трудността си ледоходите са срещнали на около 20 км по течението до Дал. На мястото се е оформил лед с дължина над 10 км и дебелина до метър и половина.
 
Ако ледът на бъде разрушен до повишаване на температурите, блокадата, която той причинява,в съчетание с увеличеното ниво на водата и топенето на снега може да доведе до наводнения и да нанесе още щети по пристани, понтони и баржи.