София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Разглеждат промени в Изборния кодекс

Предложенията се гласуват на второ четене в правната комисия

пропускане
5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Депутатите от правната комисия гласуват на второ четене днес промените в Изборния кодекс.  Основното предложение е  номерата на партиите в бюлетината да отпадне, за да се избегне феноменът 15/15.
 
Основен  инициатор на тази идея коалицията "Обединените патриоти",  против  са от ДПС. Очакванията са ГЕРБ да се опитат да балансират между двете формации, за да си осигурят подкрепа за другите предложения.
ДПС настоява пък за промяна в прага за преференцията, а управляващите да отпадне забраната за оповестяване на социологическите резултати в изборния ден.
 
По време на заседанието ще бъде направена и демонстрация на български машини за гласуване. Припомняме, че това е тема,  която скара управляващи и опозиция. БСП са за машинното гласуване, а ГЕРБ против.
 
Спор се очаква да има и заради съставът на Централната избирателна комисия (ЦИК), чийто мандат изтича през март. От левицата настояват процедурата за избор на нови членове да бъде открита тази седмица и да приключи до 21 февруари. Такова решение не е включено в дневния ред на комисията, а до снощи нагласите на ГЕРБ бяха да не сменя състава на комисията преди изборите. Мотивите им са свързани с това, че влизането на нови и неопитни хора в ЦИК точно преди евровота, може да затрудни избирателния процес.
 
Малката коалиция в управлението неочаквано по тази точка застана зад БСП и оттам заявиха, че следва да бъде спазен законът и да се изберат нови членове на ЦИК, тъй като мандатът на сегашните изтича.
 
Предстои утре промените да бъдат гласувани на второ четене и в пленарна зала.