София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Разкопките на площад „Света Неделя“ приключват през септември

Тогава ще се реши как ще се запази обекта

7 годиниКултура 1 Боряна Райчева

Скоро предстои приключването на разкопките на археологическия обект на площад „Света Неделя“ в столицата. Ня мястото все още не са намерени никакви доказателства, че там се е помещавала голяма обществено значима сграда.

От разкритото до момента става ясно, че сградата е заемала голяма площ и е била с масивни стени, но все още не може да се каже каква е била нейната функция.

Има запазен водопровод и дървени греди, които вероятно са били основа за втори кат на къща.

Археологическите разкопки разкриват останки от живота на София. Има различни наслоения, концентрирани в няколко големи периода между 2-и и началото на 7-и век, с прекъсвания от българското Средновековие в периодите на Първата и Втората българска държава. Наслоения има и от периода на Византийското владичество и развитието на градската територия от Османското владичество и Възраждането.

Разкопките продължават вече трета година. Те са част от проучванията в София, свързани със строителството на метростанцията, Ларгото и Западна порта.

Решението за съдбата на откритието е в ръцете на Столична и община и на ангажираните с цялостната визия на София.