София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Разкриха схемите за изнудване в „Младост“

Сигналът срещу Иванчева е от бизнесмен, живял в чужбина

6 годиниОбщество 5 Боряна Райчева

На извънреден брифинг в Съдебната палата, в препълнена от журналисти зала, Специализираната прокуратура огласи подробности за причините довели до зрелищния арест вчера на кмета на Младост – Десислава Иванчева. 
 
Стана ясно, че след повече от 20 дни активна денонощна работа на прокурори от специализираното звено и от новосформираната Комисия за противодействие на корупцията, се е стигнало до задържането й в центъра на София посред бял ден, след сигнал за искан и даден подкуп. 
 
Общият поискан  подкуп е в размер на общо 250 хиляди евро, като първата вноска от 70 000, предмет на обвиненията срещу Иванчева, е предадена  от голям инвеститор, живял дълги години в чужбина, на посредник-бивш кмет на район „Младост“. След това бившият кмет се среща с настоящия, заедно със заместничката на Иванчева -Биляна Петрова в кафенето на „Кристал“. Там посредникът им предава 56 000 и задържа 14 000 за себе си.
 
След това следва гонката по центъра на София и залавянето на Иванчева пред сградата на Спортната палата.
 
Според Иван Гешев  при задържането на кмета на „Младост“ са следвани всички процедури, посочени в НПК и не може да се говори за нарушаване на правата на задържаните. При извършения  арест и на тримата обвинени, въпросните пари са откри у тях.
 
Не стана ясно обаче дали освен „светването“, отпечатъци на лицата са  оставени и по намерените банкноти. Такъв отговор не беше даден.
 
Към момента Десислава Иванчева, заместничката й Биляна Петрова, както и посредникът, чието име  остана в тайна,  са задържани, като предстои утре или други ден наблюдаващият прокурор по делото да поиска мярка за неотклонение спрямо тях. Работното обвинение, обясниха още от специализираната прокуратура,  и срещу   тримата е за подкуп в особено големи размери. Предвиденото в закона наказание за това деяние  е от 10 до 30 години затвор и конфискация на имуществото. Не е изключено в хода на разследването да се добавят и нови като  участие в престъпна група и пране на пари, добави още Гешев.