Гледай
на живо

Размирици пред украинския парламент

Има пострадали протестиращи, депутати и полицаи

Привърженици на опозицията се събраха пред украинския парламент, за да поискат оставката на президента Петро Порошенко. Мащабното народно недоволство тази вечер придоби очертанията на трети Майдан, предават украинските медии.

Един полицай е ранен, след като демонстрантите повредили метални бариери и взели щитове на служителите на реда. Последвал скандал, когато полицаите се опитали да овладеят ситуацията.

Митингуващите са организирани от сваления одески губернатор Михаил Саакашвили.  Разпънали са на 100 палатки пред сградата на парламента и се заканват да останат там, докато властите не изпълнят исканията им.

Според украински медии протестиращите са превзели част от т.нар. правителствен квартал в центъра на Киев и са блокирали всички входове и изходи на Върховната рада, включително и подземните. В резултат на сблъсъците с Националната гвардия вече има ранени протестиращи.

 Има пострадали депутати и от президентската партия, които са били бити от протестиращите. Един от тях Олег Барна споделя пред УНИАН: "Нападнаха ме като глутница чакали, блъскаха ме, псуваха ме". Има разбити глави, сълзотворен газ и ранени полицаи.