София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Размирици в Бразилия заради импийчмънта на Дилма Русеф

Полицията разпръсна подкрепящите президента със сълзотворен газ

7 годиниОбщество 4 Боряна Райчева

Полицията в Сао Пауло използва сълзотворен газ, за да разпръсне тълпата от привърженици на изправения пред импийчмънт президент на Бразилия Дилма Русеф. Хиляди поддръжници на държавния глава излязоха по улиците в по-големите градове на страната, за да изразят подкрепата си към нея.
Вчера Русеф се изправи пред Сената, за да се защити. В 30-минутна реч, тя отрече обвиненията в манипулиране на бюджета и нарече опита за свалянето й от власт – преврат. Протестните действия идват само ден преди Сената да вземе окончателно решение по импийчмънта на президента.
В Сао Пауло напрежението между поддръжниците на Русеф и полицията ескалира, след като протестиращите поеха по улиците в посока, неодобрена от органите на реда. Демонстрантите направиха огнена барикада в отговор на сълзотворния газ, използван от униформените служители.
Над 1500 души участваха в протеста срещу импийчмънта на Русеф. За да бъде отстранена, тя трябва да получи 54 гласа „против“ себе си на гласуването на Сената, което ще се извърши днес.