София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Разширяват правомощията на КЕВР

Очакват се по-ефективни санкции срещу нарушителите

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Промени в законодателството разширяват правомощията на Комисията за енергийно и водно регулиране. Ще помогне ли обаче това за налагането на по-ефективни санкции спрямо нарушителите?
 
Според председателя на КЕВР Иван Иванов новите разширени правомощия  на комисията обаче не бива да бъдат гледани като такива, давещи възможност за злоупотреби, тъй като разрешението за тяхното извършване ще бъде давано от съда. Също така КЕВР ще работи в синхрон с останалите оправомощени в тази посока органи.Целта на промените пък е  постигане на прозрачност в търговията на едро на електрически ток и възпрепятстването случването на две основни нарушения в тази посока.
 
Ще успее ли обаче Комисията реално да събере, наложените санкции? Все още е рано да се каже обясни Иванов, тъй като са в процес на изработване на становище относно готвените промени.Те предстоят да бъдат гласувани. По сега действащия закон плановите проверки на КЕВР започват през месец юли.