София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Разследващите се похвалиха: Акции на конвейер

За седмица са задържани две групи - за дрога и за фалшифициране на пари

6 годиниПравосъдие 3 Боряна Райчева

Разследващите  с акции на конвейер срещу престъпността. Такова заключение направи председателят на специализираната прокуратура  Иван Гешев и заяви бъдещите на мерения на ръководената от него служба в тази посока.
 
Веднага след добрите самооценки и бъдещите творчески планове на спецпрокуратурата и ГДБОП, Гешев побърза да даде и пресни примери за свършеното през последната седмица. Заловени са две престъпни групи. Едната за фалшифициране на пари в Пловдив. 
 
„Това е първият случай, в който се задържа цех, в който се произвеждат английски паунди - 34 000 монети са задържани. Те са с изключително високо качество, не знам дали това е повод за гордост. Тарторът е емблематичен за Пловдив, включително с палеж на коли и е регистриран. Сформирал е екип, който си разбира, повярвайте ми”., заяви Гешев
 
Част от монетите близо 5000 са открити в луксозна къща на територията на Пловдив, а по-голямата част- близо 29 000 са намерени в автомобил, паркиран в двора на имота, съобщи наблюдаващия прокурор Николай Димитров. Той уточни още, че всяка от монетите е с номинал от два паунда. От селскостопанска постройка, намираща се до къщата разследващите са иззели и машините, с чиято помощ са се извършвали фалшификациите. Качеството на произведените неистински монети е завидно добро, уточни още шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев. Общо задържаните по този случай са седем души ,като в групата е имало и турчин, който се издирва. Той бил един от майсторите на монетите. 
 
Другата акция е  срещу разпространение на марихуана и амфетамини в Сливница. По този случай задържаните са трима, като срещу двама от тях  вече е взета мярка „задържане под стража“, а третият е пуснат под гаранция.