София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Разследват хърватския президент за злоупотреба с власт

Хърватската Комисия започна разследване срещу Колинда Грабар-Китарович

8 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

Хърватската Комисия за установяване на конфликт на интереси започна разследване срещу президента Колинда Грабар-Китарович заради съмнения за злоупотреба със служебно положение.

Комисията се съмнява, че Хърватският президент прехвърля непохарчената сума от своята предизборна кампания за президент към сметка на нейната партия Хърватска демократична общност. Средствата за кампанията са получени от държавния бюджет.
Според комисията Грабар-Китарович е нарушила принципа за неутралност и безпристрастност на държавния глава. Освен това се смята, че тя е давала инструкции на ХДО на кого и колко от тези пари да бъдат предоставени, което „оставя впечатление на свързаност на държавния глава с една политическа партия“, допълват от комисията.
Според хърватския в. „Нови лист“ става въпрос за сумата от 1 167 573 куни или 15 573 евро. Грабар-Китарович заяви, че работата на комисията е да разглежда възможните случаи на конфликт на интереси и разследванията за злоупотреба със служебно положение не са в нейната компетенция. „С това решение комисията превиши своите права и навлиза в сферата на политическия арбитраж“, се казва в съобщение от кабинета на президента.