София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Разследват причините за авиокатастрофата до Пловдив

Двамата пилоти загинаха, бордният инженер е ранен

6 годиниИнциденти 6 Боряна Райчева

Днес продължава разследването на трагичния инцидент с падналия военен хеликоптер.

Снощи, около 20:30 часа, вертолет Ми-17 се разби до летището в Пловдив. При падането на машината двамата пилоти са загинали. Това са командирът на екипажа кап. Стоян Неделчев и помощник-пилотът кап. Пламен Панталеев.  Третият член на екипажа – бордният инженер Алексей Каменов, е откаран незабавно в болница. Животът му е вън от опасност, но е със счупени ребра и глезен.

Хеликоптерът е правил тренировъчен полет, когато от височина около 50 метра машината губи баланс и пада. Инж. Каменов е излязъл сам от разбилия се вертолет и е успял да се отдалечи на безопасно разстояние.

Според военния министър Красимир Каракачанов вероятно става въпрос за авария в машината, а не за грешка на пилотите. "Пилотите са били опитни. Машината е "Ми-17". Това е техника отпреди 90-а година. През 2016 година е минал ремонт", допълни той снощи, пътувайки към инцидента. Министърът посочи, че цял ден хеликоптерът е изпълнявал тренировъчни полети, а инцидентът е станал толкова бързо, че пилотите не са имали време да подадат сигнал.

От Военното министерство и премиерът Бойко Борисов изказаха съболезнования на близките на загиналите при изпълнение на служебния си дълг.

Заради инцидента днес са спрени всички тренировъчни полети от авиобазите у нас.

Падналият хеликоптер е водил парада в София на 6 май. Българската авиация разполага с още пет вертолета МИ 17,но те не летят, тъй като трябва да минат на ремонт, съобщи военният министър.