София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

„Редник Райън“ не е опасен

Парламентът отхвърли спорната „поправка Домусчиев“

6 годиниПолитика 6 Боряна Райчева

Спорната промяна в законопроекта за приватизация, получила популярност като „поправката Домусчиев“ беше отхвърлена днес от парламента, заедно с част от други текстове. Това стана със 185 депутатски гласа "против" и 2 "въздържал се". Парадоксът е, че само преди седмица отпадналите днес текстове бяха приети на второ четене с гласовете на ГЕРБ, Атака, Воля, ВМРО и ДПС. Днес обаче на практика с отхвърлянето на спорните промени, парламентът подкрепи президентското вето върху двата противоречиви параграфа от законопроекта.

В началото на седмицата Румен Радев върна за ново обсъждане текстовете, които според вицепремиера Валери Симеонов са написани, за да може братя Домусчиеви да не плащат 58 млн. лева неустойки на държавата по договора си за Български морски флот. 

В началото на разискванията НФСБ и БСП - двете партии, които миналата седмица не подкрепиха спорните текстове се похвалиха за далновидността си. По време на дебатите лидерът на левицата Корнелия Нинова дори призова за разпускане на парламента и нови избори. От ГЕРБ обаче подчертаха, че коалицията е стабилна.

Основната критика на социалистите към мнозинството беше, че приемат лобистки поправки, а след това се опитват да си измият ръцете.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов все пак призна, че депутатите от партията на Борисов са допуснали грешка с гласуването на поправките

Двата спорни параграфа бяха предложени от Атака и от ВМРО, а от ГЕРБ ги редактираха. Това стана въпреки сериозните критики на вицепремиера Валери Симеонов, който настоя текстовете да не бъдат одобрявани.