София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Реформаторите започват нов разговор за десницата

Ще търсят други форми за единодействие

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Видяхме оценката на избирателите. Раздробена и фиксирана в себе си десница не може реално да представлява десните хора в парламента. И трите формата се провалиха, ние оценяваме представянето си като слабо. Започваме нов разговор за обединение на десницата и ще потърсим всички форми за единодействие. Това заяви Петър Москов след заседание на Националния координационен съвет на Блока, на което беше приета оставката на Политическия съвет на Блока.

Винаги сме твърдяли, че само заедно можем да постигнем представителство на десните хора в парламента. Реформаторският блок е бил заедно след успешни избори и остава заедно и след загубата, каза още Москов. За нас винаги каузата е била за обединение. Разговорът трябва да започне веднага, защото в душите на хората има болка. Дали ще е за функционално взаимодействие, координирани действия или обща платформа - това тепърва предстои, уточни Москов.

Няма да спорим кой е сбъркал повече и кой по-малко. Всеки носи вина, че 300 000 българи не са представени. Отказ от разговор за единодействие след неделя е невъзможност да живееш в реалния свят, категоричен беше Москов.

Найден Зеленогорски посочи четири приоритета, от които ще зависи оценката на РБ за бъдещото управление - антикорупционен закон и единен орган, съдебна реформа, електронно управление и електронно и машинно гласуване, той беше категоричен, че заради отказа да има машинно гласуване на тези избори, технологичният - купен и корпоративен вот - е придобил чудовищни размери.

Призоваваме ГЕРБ да покажат на българските граждани, че преговорите за съставяне на правителство се водят на светло и на базата на принципи. Коалиция с БСП ще бъде предаване на доверието на избирателите, защото ще е правителство за консумиране на власт, коментира и Димитър Делчев.