София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Река Средецка излезе от коритото си

Хората от Дебелт прекараха нощта в готовност за евакуация

6 годиниОбщество 6 Боряна Райчева

Река Средецка е заляла участък по пътя Бургас – Средец,  съобщиха от Басейновата дирекция "Черноморски регион".

Цяла нощ местните хора са били в готовност за евакуация, заради високото ниво на реката. „Много трудно се изкарва нощта. Това е от години. Като завали и чакаме да се обади кметицата да ни каже „Бягайте“. Качваме се на колите и отиваме в Бургас, по два дни ни няма.“, каза пред Нова тв Румяна – жител на село Дебелт.

По сигнал на кмета на средецкото село Дебелт Иванка Ангелова е извършена проверка и е установено, че има залят участък от отводнителна система "Новоселци" между реката и пътния участък. Насипана е дига от местното население, която да предпазва пътя и къщите около него.

Кметът на селото обясни, че проблемът е от години - при проливни дъждове и снеготопене водата стига до къщите.

"При всеки по-проливен дъжд и голямо снеготопене къщите и нивите в селото се заливат", заяви кметицата Иванка Ангелова.

"Проблемът са язовирите. Те бяха направени за напояване. А сега се използват като рибарници", смята местна жителка.

От БДЧР информираха, че при извършен обход и проверка преди седмица на реката са констатирани четири нарушения на предпазната й насипна дига. Установено е, че за възстановяване на нарушенията, дружеството "Напоителни системи"-Бургас е възложило обществена поръчка.