Гледай
на живо

Рекорд при цената на яйцата – до 50 ст. за брой

Птичият грип, фипронилът и завишеното търсене довеждат до ръст на цената

Рекорд при цената на яйцата – до 50 ст. за брой Цената на яйцата достигна 5-годишен рекорд през първите дни на ноември. На едро те се предлагат за 3... thumbnail text

Цената на яйцата достигна 5-годишен рекорд през първите дни на ноември. На едро те се предлагат за 30 стотинки за брой, а в големите вериги супермаркети достигат между 40 и 50 стотинки, пише "24 часа". Преди една година яйцата са стрували около 17 стотинки за брой на едро.  Огнищата на птичи грип от последните седмици, наличието на фипронил, завишеното търсене и по-големият износ са причини за поскъпването сега. Тези фактори водят до почти двойно увеличение през настоящия месец на годишна база.

Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стокови борси и тържища, коментира, че през 2012 година е имало подобни нива на цените, заради проблем в производството. „Но тогава бяха инвестирани много пари, докато не стигнахме до свръхпредлагане. Излязохме от кризата в рамките на 2 месеца“, обясни той.

Иванов прогнозира, че до три-четири месеца ще има спад на цената. Било възможно пазарът да се наводни от германски яйца, които са по-евтини, но с по-ниско качество. Потребителят трябва да внимава какво купува и колко плаща за това, съветва експертът.