София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Рекордна инфлация у нас

Животът в България е поскъпнал с 3,5% за една година

5 годиниИкономика 10 Боряна Райчева

Животът у нас е поскъпнал с 3,5% в рамките на една година, съобщава Националният статистически институт. В последните четири години инфлацията в страната ни е задържала най-високото си ниво. Един от основните й двигатели е цената на петрола.

Повишението в цените на храната и напитките също оказват влияние. По-скъпо в сравнение с миналата година се оказва издръжката на жилището, цената на тока и водата. За една година и транспортът у нас е поскъпнал с около 9%.

Поскъпването на живота в държавите в ЕС се задържа на 2 %, а най-голям е скокът в цената на енергията – 9%.
Най-потърпевши от поскъпването на живота са пенсионерите. Годишната инфлация е намалила увеличението на пенсията им с около 3,8%.

В същото време цената на хляба се повиши. Министърът на земеделието Румен Порожанов съобщи, че има основание за това. Той посочи, че по-високата изкупна цена на пшеницата и поскъпването на природния газ са основните фактори за повишаване на цената. Министърът на земеделието обеща, че ще намери механизъм, с който да регулира цената на хляба.

Икономистите очакват поскъпването на живота да продължи и наесен - особено след новите цени на газ и парно.