София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Рекордни жеги измъчват жителите на Австралия

Заради горещините прилепите са станали агресивни

5 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Гореща вълна заля Австралия. Рекордите за най-високи минимални температури за всички времена са счупени на три места в страната – в понеделник през нощта са отчетени температури от 33 градуса в Западна Австралия и в Нов Южен Уелс.

Във вторник през деня, в Порт Огъста, Южна Австралия, термометрите са ударили 48.9 градуса. Екстремните горещини са повишили нормалните за това време температури с около 12-16 градуса. Издаден е „червен код“ за опасно горещо време.

Естествено топлата вълна доведе и до десетки пожари в страната, за щастие те са локализирани, а пострадали хора няма. В голяма част от страната има издадени предупреждения за опасност от пожари.

Метеоролозите прогнозират температурите над 40 градуса да се задържат три поредни дни, а високата влажност на въздуха допринася за усещането за още по-голяма горещина.

Междувременно жителите на райони северно от Сидни са предупредени да внимават за потенциални нападения от прилепи, тъй като големите горещини напрягат животните и ги карат да драскат и хапят, предаде ДПА. Установено е, че някои от животните са носители на смъртоносен за човека вирус. Заради горещините животните падат от дърветата или се оплитат в телеграфни жици, експерти обаче съветват хората да не се опитват сами да помагат на бедстващите прилепи.