София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Рекордьори сме в ЕС по ниска продължителност на живота

Три региона у нас заемат първите места в негативната класация

5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Поредно първо място  за страната ни в негативна класация на Европейския съюз. Този път тя е за продължителността на живот на гражданите в Общността. 
 
Оказва се, че челните места по този показател са заемат от три бълагарски региона - Северозападен, където хората живеят до  73.3 години,  Югозападен-74.4 години и Северен Централен също до 74.4 години. Това показват данни от анализ на Евростат за различията в средната продължителност на живота по региони в ЕС през 2016 г.
 
За сравнение, средната продължителност на живота в Съюза за 2016-та е  81 години.
 
В национален мащаб средната продължителност на живота у нас през през същата година е била 74.9 години, което отново я поставя в дъното по продължителност на живота в ЕС.
 
Според данни на Националния статистически институт най-висок процент застаряващо население на възраст над 65 години е регистриран в областите Видин (29%), Габрово (28 %), Кюстендил и Ловеч - по 26%. Най-нисък пък  е бил дялът на възрастното население в София-град-едва 17% и в област Варна - 18%.
 
Анализът на Евростат показват, че  населението с най-висока продължителност на живота е позиционирано главно в Испания и Италия, докато по-голямата част от регионите с относително ниска продължителност на живота са предимно в източните части на Европейския съюз.