София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Ремонтираме джамията „Ибрахим паша“ в Разград

Темата е била поставена по време на откриването на църквата „Свети Стефан“

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

България ще ремонтира джамията „Ибрахим паша“ в Разград, която е паметник на културата и архитектурата, съобщи външният министър Екатерина Захариева. Темата е била поставена пред българската делегация в Истанбул по време на откриването на реставрираната от Турция Желязна църква.

Турската държава финансира ремонта с 3.5 млн. евро.

Захариева допълни, че с финансиране от държавата са реставрирани джамиите в Пловдив и Стара Загора, ремонтира се и софийската.

Построена между 1614 и 1616 година по поръчка на местния Ибрахим паша по времето на управлението на султан Ахмед I, джамията е един от най-красивите образци на класическата османска архитектура. Храмът е централнокуполен като долната му част е куб, който във височина преминава в осмостен, а после в цилиндър.

На фасадата има четири реда островърхи прозорци. Минарето е от дялан камък с пластични орнаменти под викалото. Във вътрешността има богати оригинални стенописи.

В момента джамията, която е обявена за паметник на културата от национално значение, е затворена за посетители и вярващи и от 30 години не е реставрирана.