София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Ремонтът край Своге започна

Преасфалтирането в участъка на катастрофата ще приключи утре вечер

5 годиниОбщество 6 Боряна Райчева

Ремонтът на участъкът от пътя край Своге, където  на 25 август се случи жестоката катастрофа, станала причина за смъртта на 17 души, започна по-рано днес. Повече от седмица отсечката беше затворена във връзка с течащото разследване, наложило вземането на проби от асфалта, за да се установи дали той е причина за инцидента.
 
От рано тази сутрин до 15:00 часа работници на място чакаха разрешение, за да започнат ремонтната дейност. Първоначално беше затворено едното платно, като се очаква целият участък от 760 метра, в който се случи катастрофата да бъде с нов асфалт до утре вечер. На този етап не се предвижда обаче подмяна на мантинелата. От Агенция „Пътна инфраструктура“ са заявили, че това е отговорност на община Своге. В същото време следствените органи режат парчета от мантинелата, за да изследват и нея.
 
Очаква се  през следващата седмица да започне инспекция на цялото трасе, за да се разбере дали има проблеми, свързани с пътната безопасност. Жителите на Своге пък за поредна вечер излизат на протест с искане за цялостен ремонт и осигуряване на безопасното движение по пътя в района.